Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Douce Provence
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
91
Kategorie
171
Makrela pieczona w białym winie
Dzisiaj w menu makrela w białym winie. Lubię tę rybę . Jest soczysta, aromatyczna, bezpretensjonalna i, co najważniejsze, dziko żyjąca, a więc zdrowa. Sekretem powodzenia w jej przyrządzeniu jest odpowiednie jej traktowanie. Struktura ryby jes...
Douce Provence
Kuchnia
,
Ryby i owoce morza
,
Makrela pieczona w białym winie
,
Makrela w białym winie
Ziemniaki pieczone bez tłuszczu mocno chrupiące
Czy jest coś pyszniejszego niż pieczone, pachnące, mocno chrupiące ziemniaki? Ten banalnie prosty przepis gwarantuje nam nie tylko smakowite i aromatyczne danie. W odróżnieniu od frytek nie używamy tutaj ani grama tłuszczu. Podoba mi się również w ni...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Ziemniaki pieczone bez tłuszczu mocno chrupiące
Ziemniaki pieczone mocno chrupiące.
Czy jest coś pyszniejszego niż pieczone, pachnące, mocno chrupiące ziemniaki? Ten banalnie prosty przepis gwarantuje nam nie tylko smakowite i aromatyczne danie. W odróżnieniu od frytek nie używamy tutaj ani grama tłuszczu. Podoba mi się również w ni...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Pieczone ziemniaki mocno chrupiace przepis
,
Ziemniaki pieczone mocno chrupiące
Kurczak pieczony faszerowany chlebem czosnkowym: pyszne
Któż z nas nie potrafi przyrządzić pysznego pieczonego kurczaka? Poza tym te wszystkie farsze to tylko zawracanie głowy i strata czasu Też tak myślałam dopóki nie spróbowałam tego przepisu. Niby zwykły pieczony kurczak, a jednak ma w sobie coś s...
Douce Provence
Kuchnia
,
Drób i dziczyzna
,
Kurczak pieczony faszerowany chlebem czosnkowym
Kozi udziec z chrupiącą skórką
Tu w Prowansji tradycyjnie co roku na Wielkanoc przygotowuje się pieczone jagnię lub kozę. Zanim nie spróbowałam nie byłam zbytnio przekonana. Tymczasem okazuje się, że kozie mięso jest to bardzo smaczne, delikatne i soczyste. Od la zaopatrujemy się...
Douce Provence
Kuchnia
,
Mięsa
,
Kozi udziec
,
Udziec kozi
,
Udziec z kozy z chrupiącą skórką
,
Udziec z kozy z musztardą i ziołami
Ziemniaki po pastersku: przepis alpejski.
Tu gdzie mieszkam, na południu Francji, w regionie Górnej Prowansji zwanej również Południowymi Alpami, nadal istnieje zawód pasterza, czyli osoby, która zatrudnia się, zazwyczaj sezonowo, do zajmowania wypasem owiec. Jest to niezwykłe zajęcie...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Ziemniaki po pastersku: przepis alpejski
,
Ziemniaki z czosnkiem i ziołami
Konfitura z cebuli, słodko-kwaśna
Konfitura z cebuli to świetny dodatek do mięs, wędlin, pasztetów i dziczyzny. Można ją wykonać z każdego rodzaju cebuli: białej, żółtej i czerwonej. Przepis, który podaję jest typowo śródziemnomorski i zawiera wszystkie lokalne składniki. Wart...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Konfitury
,
Konfitura z cebuli
,
Konfitura z cebuli slodko-kwaśna
Likier brzoskwiniowy, domowy, prowansalski przepis.
Nareszcie nadszedł czas robienia likieru brzoskwiniowego! Co roku czekam na ten moment. Jest na stałe wpisany w kalendarz rytuałów kulinarnych w naszej rodzinie. Likier brzoskwiniowy przygotowujemy nie z owoców tylko z liści brzoskwini. ...
Douce Provence
Kuchnia
,
Wina i likiery
,
Likier brzoskwiniowy
,
Likier z liści brzoskwini
Królik w musztardzie i ziołach prowansalskich, pyszny domowy przepis
Królik w musztardzie to danie, które szczegolnie lubię przygotowywać na małą kolację w gronie bliskich przyjaciół. Mięso królika jest delikatne i smakowite, dodatek musztardy, ziół i pomidorów dodaje nieco pikanterii subtelnemu kró...
Douce Provence
Kuchnia
,
Mięsa
,
Drób i dziczyzna
,
Królik w musztardzie z estragonem prowansalski przepis
,
Królik w musztardzie z ziołami prowansalskimi
,
Pyszny domowy przepis
Pilaf z brązowego ryżu z migdałami.
Oto nasz stary, rodzinny sposób przygotowywania ryżu. Istnieje w naszej rodzinie od lat i przez cały ten czas jest poprawiany i udoskonalany. W podobny sposób przygotowujemy inne ziarna: quinoa, bulgur, kaszę Proporcja wody i suchych zi...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Brzowy ryz z migdałami i rodzynkmi
,
Pilaf
,
Pilf z brązowego ryżu z migdalami
,
Ryż z sezmem i migdałami
Tarta z figami dla zakochanych
Tarta z figami to nie jest taka tam sobie zwyczajna tarta. Jest niezwykle smaczna i dlatego proponuję zarezerwować ja na naprawdę szczególne okazje. Na przykład spotkanie z ukochaną. Można ją wykonać wspólnie na deser wieńczący kolację tête ...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Ciasta i desery
,
Ciasto z figami
,
Tarta z figami przepis krok po kroku
,
Tarta z figami pyszna i szybka
←
Poprzednia
4
5
6