Zapewne jak każdy lubię pierogi :) Niestety pozwalam sobie na nie raz w miesiącu ze względu na to, ze są kaloryczne. Jednak jak już zjem to nie kończę na dwóch. Proponowałam Wam już pierogi ruskie, z soczewica i kapusta a teraz zapraszam na farsz mięsny. Znalazłam w końcu idealny. Najpierw gotuje na nim rosół a mięso i warzywa wykorzystuje do pierogów
CIASTO
- 400 g mąki orkiszowej (lub tak jak ja 200 g orkiszowej i 200 g pszennej)
- 250-300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
FARSZ
- 2 udka indycze
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 cebule
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- wywar z gotowanego mięsa
- sól, pieprz, papryka słodka mielona, curry
1. Dzień wcześniej gotuje rosół na wyżej wymienionym mięsie. Następnego dnia lub po kilku godzinach mięso i warzywa przepuszczam 2 razy przez maszynkę do mielenia
2. Cebule kroje drobno i podsmażam na maśle klarowanym. Gdy ostygnie dodaje do zmielonego mięsa, przeciskam czosnek i mieszam. Dodaje przyprawy wg uznania (lubię wyraziste) i dolewam sporo wywaru, żeby mięso było wilgotne
3. Mąkę przesiewam, dolewam powoli wodę oraz olej i zagniatam elastyczne ciasto. Ja to robię za pomocą robota kuchennego. Odkładam pod przykryciem na ok 15 min
4. Na podsypanej mąką stolnicy wałkuję cienko ciasto i za pomocą szklanki lub foremki wykrawam kółka. Na każde kładę sporą łyżeczkę farszu i sklejam brzegi- pomagam sobie zwilżonymi palcami w zimnej wodzie
5. Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy do ok 4 minut od momentu wypłynięcia
SMACZNEGO :)