Kolejny nasz pomysł na obiad. Gdy zobaczyliśmy pierwszy raz w tym roku szparagi - nie mogliśmy się oprzeć! Musieliśmy je kupić i natychmiast wykorzystać. To jedno z tych warzyw, po które z początku nie chcieliśmy sięgać, bo budziło jakieś takie mdłe skojarzenia. Jak się okazało, zupełnie niepotrzebnie.
Co potrzeba (na 2 porcje):
2 piersi szczęśliwego kurczaka
50 g masła zimnego
sok z 1 cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
pęczek koperku
4 ząbki czosnku
olej kokosowy*
3 szczypty soli
2 szczypty mielonego białego pieprzu
kilka suszonych pomidorów (zależnie od ich wielkości i tego czy lubicie ich smak)
0,5 litra wody
pół łyżeczki rozmarynu
1 mała chili
pęczek szparagów (odmiana według uznania - ja wolę zielone)
0,5 kg młodych, małych ziemniaków
pół łyżeczki wędzonej papryki
pół łyżeczki tymianku
szczypta pieprzu cayenne
Do dzieła - mięsko:
Najpierw przygotuj marynatę do mięsa: zgnieć czosnek i obierz go ze skorupek (nie siekaj, nie wyciskaj, po prostu wrzuć zgniecione ząbki do miski). Pomidory i chilli pokrój w paski i dodaj do czosnku. Dodaj olej kokosowy, rozmaryn, łyżkę soku z cytryny, sól i szczyptę białego pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Włóż do marynaty oczyszczone piersi kurczaka (usuń z nich błonki i tłuszcz). Wmasuj marynatę w mięso i włóż do lodówki na około godzinę (pamiętaj aby później, przed pieczeniem wyjąc mięso aby nabrało temperatury pokojowej).
Przełóż piersi do brytfanki i piecz w temperaturze 200 st C przez około 40 minut (grzanie góra/dół). Do dzieła - ziemniaki: Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i przekrój na połówki. W misce wymieszaj 4 łyżki oleju kokosowego z dwoma obranymi i zgniecionymi ząbkami czosnku wędzoną papryką, tymiankiem, szczyptą soli i pieprzem cayenne. Przełóż na blachę i piecz w temp. 200 - 220 st C przez około godzinę (można to zrobić razem z kurczakiem).
Do dzieła - szparagi:
Złap szparaga z obu stron i złam. Wyrzuć zdrewniałą twardą część.
Szparagi umieść na patelni, zalej do połowy wodą, oprósz szczyptą soli. Gotuj na średnim ogniu do odparowania wody, potrząsając patelnią od czasu do czasu żeby szparagi się równomiernie ugotowały. Kiedy woda już prawie odparuje, zmniejsz gaz do minimum, przełóż szparagi na talerz. Dodaj na patelnię masło. Kiedy się rozpuści dodaj pozostały sok z cytryny, szczyptę białego pieprzu i potrząsaj energicznie patelnią aż masło i sok się połączą w kremowy sos (rób to na najmniejszym gazie i staraj się aby sos się nie zagotował). Gdy sos jest już dobrze wymieszany dodaj posiekany koperek. Wyłącz gaz, włóż do sosu szparagi, przykryj.
Pierś ułóż razem ze szparagami i ziemniakami na talerzu, polej sosem.
Smacznego! :)
Czy ziemniaki są paleo? Moim zdaniem, jeśli nie ma zdrowotnych przeciwwskazań - to jak najbardziej, mogą być częścią różnorodnego jadłospisu w nurcie paleo.
*Do pieczenia możesz użyć wersji rafinowanej, bezzapachowej.
ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPARAGAMI połączenie szparagów i kurczaka, pyszności. ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPARAGAMI Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 duża pierś z kurczaka 4 plastry wędzonej szynki 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju z ryżu o smaku...
W maju szparagi cieszą nasze oczy i podniebienia. Mimo że są przepyszne, już kilka razy przyłapałam się na tym, że nie miałam pomysłu na ich wykorzystanie. Co zrobić, gdy w formie gotowanej lub zapiekanej się znudziły? Urozmaicić nimi sos! Tym razem ...
Pieczona pierś z kaczki to iście królewskie danie. Wiele osób nie podejmuje się jej przygotowania twierdząc, że to coś bardzo trudnego. Pokażę Wam w jaki sposób przygotować idealną pierś z kaczki. Danie to będzie idealnie [...]
Post Pierś z kaczki poda...
Przepis na soczystą pierś z kurczaka, która dzięki temu, że moczona i pieczona była w mleku, zachowała swoją miękkość i soczystość w środku, a z zewnątrz jest chrupiąca i pięknie zarumieniona. Składniki na piersi: 2 piersi ze skórą ( moje miały razem ...
Gdyby smak dania można było opisać fotografią w tym momencie nie wiedziała bym co napisać. Sos cytrynowy jest wyśmienity , idealnie łączy się z sezonowymi , moimi ukochanymi szparagami. Pierś z kurczaka dzięki marynacie pozostaje lekko pikantna więc na...
Każdy krokodyl jest jadalny. Tak samo kajman i aligator. Trafiają na stół ponieważ są łatwo dostępne i są szkodnikami. W Azji i Afryce krokodyle żyją pomiędzy ludźmi, na terenach silnie zurbanizowanych. Przez to są niebezpieczne i łatwe do spotkania. W...
Mój ulubiony przepis na sos czosnkowy na musztardzie i majonezie stał się całkiem popularny na blogu. Dlatego postanowiłem wykorzystać go do upieczenia piersi z kurczaka. Efekt okazał się powalający. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego. Zapraszam! Cza...
Do Świąt pozostało już tylko 10 dni - najwyższa pora pomyśleć co przygotować dla kochanej rodzinki i gości. Święconka, świąteczne śniadanko, obiadek, przekąski i słodkości. Trochę tego jest...Święconka:przede wszystkim jajka,baranek z masła...