Kolejny nasz pomysł na obiad.
Gdy zobaczyliśmy pierwszy raz w tym roku szparagi - nie mogliśmy się oprzeć! Musieliśmy je kupić i natychmiast wykorzystać. To jedno z tych warzyw, po które z początku nie chcieliśmy sięgać, bo budziło jakieś takie mdłe skojarzenia. Jak się okazało, zupełnie niepotrzebnie.
Co potrzeba (na 2 porcje):- 2 piersi szczęśliwego kurczaka
- 50 g masła zimnego
- sok z 1 cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
- pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
- olej kokosowy*
- 3 szczypty soli
- 2 szczypty mielonego białego pieprzu
- kilka suszonych pomidorów (zależnie od ich wielkości i tego czy lubicie ich smak)
- 0,5 litra wody
- pół łyżeczki rozmarynu
- 1 mała chili
- pęczek szparagów (odmiana według uznania - ja wolę zielone)
- 0,5 kg młodych, małych ziemniaków
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki tymianku
- szczypta pieprzu cayenne
Do dzieła - mięsko:
Najpierw przygotuj marynatę do mięsa: zgnieć czosnek i obierz go ze skorupek (nie siekaj, nie wyciskaj, po prostu wrzuć zgniecione ząbki do miski). Pomidory i chilli pokrój w paski i dodaj do czosnku. Dodaj olej kokosowy, rozmaryn, łyżkę soku z cytryny, sól i szczyptę białego pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Włóż do marynaty oczyszczone piersi kurczaka (usuń z nich błonki i tłuszcz). Wmasuj marynatę w mięso i włóż do lodówki na około godzinę (pamiętaj aby później, przed pieczeniem wyjąc mięso aby nabrało temperatury pokojowej).
Przełóż piersi do brytfanki i piecz w temperaturze 200 st C przez około 40 minut (grzanie góra/dół).
Do dzieła - ziemniaki:
Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i przekrój na połówki. W misce wymieszaj 4 łyżki oleju kokosowego z dwoma obranymi i zgniecionymi ząbkami czosnku wędzoną papryką, tymiankiem, szczyptą soli i pieprzem cayenne. Przełóż na blachę i piecz w temp. 200 - 220 st C przez około godzinę (można to zrobić razem z kurczakiem).
Do dzieła - szparagi:
Złap szparaga z obu stron i złam. Wyrzuć zdrewniałą twardą część.
Szparagi umieść na patelni, zalej do połowy wodą, oprósz szczyptą soli. Gotuj na średnim ogniu do odparowania wody, potrząsając patelnią od czasu do czasu żeby szparagi się równomiernie ugotowały. Kiedy woda już prawie odparuje, zmniejsz gaz do minimum, przełóż szparagi na talerz. Dodaj na patelnię masło. Kiedy się rozpuści dodaj pozostały sok z cytryny, szczyptę białego pieprzu i potrząsaj energicznie patelnią aż masło i sok się połączą w kremowy sos (rób to na najmniejszym gazie i staraj się aby sos się nie zagotował). Gdy sos jest już dobrze wymieszany dodaj posiekany koperek. Wyłącz gaz, włóż do sosu szparagi, przykryj.
Pierś ułóż razem ze szparagami i ziemniakami na talerzu, polej sosem.
Smacznego! :)
Czy ziemniaki są paleo? Moim zdaniem, jeśli nie ma zdrowotnych przeciwwskazań - to jak najbardziej, mogą być częścią różnorodnego jadłospisu w nurcie paleo.
*Do pieczenia możesz użyć wersji rafinowanej, bezzapachowej.