Wiele czasu minęło od ostatniego wpisu...
Dzisiaj coś na chłodniejsze popołudnia.
Coś co pozwoli się rozgrzać, przypomnieć sobie gorące klimaty lata i podniesie poziom endorfin.
Aromatyczne, soczyste, pikantne, pachnące orientalnymi przyprawami.. tak chyba można najlepiej opisać te proste i przepyszne szaszłyki z piersi kurczaka. Całość podana z kaszą jaglaną z liściem laurowym, suszonym chilli i cytrynowym pieprzem oraz sałatą z koperkowym dresingiem.
Co potrzeba:
- 600 gram piersi z kurczaka
- 100 gram kaszy jaglanej (surowej)
- opakowanie "miks sałat"
- 1 czerwona, słodka papryka
- pół małej czerwonej cebuli
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 1,5 łyżeczki soli
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki mielonego chilli
- pół łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki dobrej mieszanki curry
- 30-40 gram masła
- szczypta pieprzu cytrynowego
- 5 gram nitek z suszonego chilli
- 3 liście laurowe
OK. Do dzieła:
Na początek marynata: do dużej miski wlewamy 100 ml jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny, wsypujemy skórkę z cytryny, wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy cynamon, mielone chilli, wędzoną paprykę, pół łyżeczki soli,curry. Całość bardzo dobrze mieszamy i odstawiamy.
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, ok 3 x 3 cm. Przekładamy do marynaty i zapominamy o nim na 2 godziny.
W tym czasie przygotujemy sobie kaszę jaglaną.
Najważniejszą zasadą przy gotowaniu kaszy jest - NIE SPIESZ SIĘ!.
Wsyp kaszę do garnka.
Zalej zimną wodą.
Wymieszaj dobrze.
Wylej wodę.
Powtórz kilka razy (ja płucze kaszę co najmniej 4-5 razy)
Zalej kaszę dużą ilością zimnej wody i zostaw na minimum godzinę, żeby spokojnie się wymoczyła.
Po godzinie kasze odsączamy na sicie, wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy dokładnie dwoma częściami wody na jedną część kaszy - czyli 2 miarki wody na 1 miarkę kaszy.
Dodajemy pół łyżeczki soli, liście laurowe, nitki chilli i pieprz cytrynowy.
Kaszę stawiamy na bardzo małym gazie i gotujemy pod przykryciem aż wchłonie 3/4 płynu.
Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy zimne masło i zostawiamy pod przykryciem.
Pora na szaszłyki z kurzych cycków:
Zacznij je przygotowywać w momencie wstawienia kaszy na gaz :)
Kurczaka razem z jogurtową marynatą nabijamy na patyczki do szaszłyków, przekładając kawałki mięsa kawałkami pokrojonej czerwonej papryki.
Tak przygotowane szaszłyki grillujemy, około 10-15 minut, na patelni grillowej posmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego (lub jeśli macie dobrą patelnię - bez użycia tłuszczu), na średnim ogniu.
Na koniec, jako dopełnienie, sałata z koperkowym dresingiem:
Wymieszaj pozostałe 100 ml jogurtu z posiekanym pęczkiem koperku, sokiem z połowy cytryny, połową łyżeczki soli i szczyptą czarnego pieprzu.
Wymieszaj dresing z sałatą nie szybciej niż na 5 minut przed podaniem.
Smacznego!
P.S: Idzie jesień, więc w niedługim czasie pojawi się znacznie więcej fajnych i smacznych propozycji od diabelskiego widelca ;)