Pomidory pokroić w kostkę. Jedną
zielonącebulkę (szczypior) pokroić wzdłuż na cienkie paski i włożyć je do
wody. Pozostałą drobno pokroić. Chili wypestkować i drobno pokroić. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek pokroić na drobniutka kostkę. Wymieszać pomidory, chili, cebulkę, skórkę z cytryny, połowę czosnku i oliwę z oliwek. Salsę doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i cukrem.
Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Szalotkę drobno pokroić. Mięso mielone, bułę tartą, żółtko, pozostały czosnek i szalotkę wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą, pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową,. Dodać posiekane orzeszki piniowe. Z masy uformować 12 kulek i usmażyć je na oleju. Salę nakładać do szklaneczek. Kulki mięsne nadziewać na patyczki i układać na salsie. Dekorować
zielona cebulką.