Sposób przygotowania:
Holenderski kebab
ETAP 1:
pierwszym etapem jest zrbienie sosu czosnkowegoSkładniki sosu mieszam ze sobą z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, chłodzę w lodówce.
Pierś kurczaka myję,kroję kostkę, oprószam przyprawą do kebabu i wkładam na 15 minut do lodówki.
ETAP 2:
fileta oprószam przyprawą do kebaba smażę na niewielkiej ilości oliwyPo tym czasie smażę na patelni, na rumiano w niewielkiej ilości oleju.
Ziemniaki obieram, myję i kroję na frytki. Smażę w goracym oleju na chrupiąco we frytkownicy
ETAP 3:
ogórki kroję razem z pomidorami ser ścieramOgórki i pomidora kroję w półplasterki. Kapustę siekam nożem. Ser ścieram na tarce
ETAP 4:
po podpieczeniu miesa z frytkami i serem nakaldam kapustę i resztę składników4 foremki aluminiowe wykładam po równo frytki. Na frytki nakładam usmażoną pierś z kurczaka, posypuję startym żółtym serem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni na ok. 5 minut-. do momentu aż ser się rozpuści.
Po tym czasie wyciągam danie z piekarnika polewam przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym, przykrywam kapustą, pomidorem, ogórkami polewam ketchupem lub sosem tysiąca wysp.
Podaję od razu.