Wiosna to idealny czas na szparagi. W moim domu zagościły na dobre i polubiła je cała rodzina. Nawet tata, który na początku dosyć sceptycznie do tego podchodził. Parę dni temu namówiłam mamę, żebyśmy zrobiły zupę z białych szparagów. Chyba się udała, bo w tym tygodniu jedliśmy ją już 3 razy!
Składniki:
(podaję przepis na 4 porcje)
- 2 pęczki białych szparagów
- łyżka masła
- 3/4 litra bulionu z drobiu
- sól, pieprz do smaku
Na początku obieramy szparagi ze skórki i kroimy je na małe kawałki (główki zostawiamy). Następnie roztapiamy masło, wrzucamy szparagi i dusimy je przez 10-15 min, od czasu do czasu mieszając. Uważamy, żeby się nie zarumieniły! Kiedy będę miękkie dolewamy 1/2 litra bulionu, gotujemy i miksujemy na jednolity krem. Następnie dolewamy pozostałą ilość bulionu, aby nadać zupie odpowiednią gęstość. Gotujemy, wrzucając główki szparagów. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem.
Podałam tę zupę z chrupiącymi grzankami, smażonymi pestkami słonecznika i świeżą miętą, która nadała niesamowity posmak. Oczywiście można podawać ją również z innymi dodatkami. Według mnie te pasują idealnie :).
Smacznego!