→ Miał być przepis na ciasteczka mocno orzechowe, ale właśnie się zorientowałam, że nie porobiłam zdjęć :D Taki szczegół… Dlatego pozwolę sobie Wam zaproponować kolejną opcję śniadaniową. Tym razem pełną białka, fosforu, cynku, witaminy A, B2, B3. Do tego placuszki smakują również na zimno, więc spokojnie można je zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły w ramach drugiego śniadania.
Gotowi? :)
Składniki na 2 porcje (ok. 16 placków):
250 g półtłustego twarogu
3 łyżki mąki ryżowej (ok. 50 g; można zastąpić inną mąką)
3 jajka
szczypta soli
ksylitol/erytrol/syrop klonowy (opcjonalnie do smaku)
Dodatkowo: 3 łyżki musu bananowo-truskawkowego na porcję
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. W drugim naczyniu pokruszyć twaróg, dodać do niego żółtka, mąkę i substancję słodzącą (o ile jest używana) – wymieszać tak, by nie było grudek. Do powstałej masy dodać ubitą pianę i całość dokładnie wymieszać.
Placki smażyć krótko na lekko posmarowanej olejem patelni. Podawać na przykład z musem owocowym.
I gotowe! :)
Poniżej przedstawione wartości obejmują 1 porcję placuszków z musem truskawkowo-bananowym (garść truskawek zmiksowana z 1/3 banana).
Dla dociekliwych, wartości liczbowe: 398,15 kcal, 35,41 g białka, 13,87 g tłuszczów, 31,34 g węglowodanów.
Tabela ukazująca % dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze dla kobiety przed 30 rokiem życia, o niewielkiej aktywności fizycznej, ważącej około 65 kg
To ostatnio jedno z ulubionych przeze mnie śniadań, z racji fantastycznego sposobu na wykorzystanie zalegającego twarogu i dostarczeniu sporej ilości białka już na starcie. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje taka opcja:)
Źródło inspiracji: www.facetikuchnia.com.pl