Kulinarny Blog Roku 2012, przepisy kulinarne, proste i szybkie obiady, sałatki, desery, ciasta, ciastka, tarty, quiche, serniki, szarlotki, makarony, ryby, zdrowe desery, ciastka bez cukru, pralinki bez cukru. Potrawy polskie, dania śródziemnomorskie, kuc
281276
Polecane przepisy
Bolo rei, w dosłownym tłumaczeniu według źródła oznacza ciasto królewskie i jest tradycyjnym portugalskim ciastem, spożywanym w okresie świąt Bożego Narodzenia, od 25 grudnia do dnia Trzech Króli. Receptura bolo rei pochodzi z Francji i trafiła do Port...
ogrody babilonuW tym roku na święto Trzech Króli postanowiłam upiec niezwykle aromatyczne ciasto drożdżowe z owocami kandyzowanymi podawane na hiszpańskich stołach 6 stycznia. Tradycyjnie ukryłam niespodziankę i ciekawa jestem, kto na nią natrafi
Weekendy w domu i ogrodziePrzepisy,
Wegetariańskie,
Mąka pszenna,
Jajka,
Masło,
Mleko,
Cytryna,
Drożdże,
Pomarańcza,
Płatki migdałowe,
Boże Narodzenie,
K. hiszpańska,
Marcepan,
Woda z kwiatów pomarańczy Roscon de reyes, czyli w dosłownym tłumaczeniu wieniec króli. Króli oczywiście nie byle jakich, a
The post Roscon de reyes hiszpańskie ciasto Trzech Króli appeared first on Poproszę Dokładkę.
Poproszę dokładkęBolo Rei to bardzo popularne w Portugalii ciasto Trzech Króli. Spotkacie je w każdej cukierni w okresie od Bożego Narodzenia do Święta Trzech Króli, a nawet nieco dłużej. Co ciekawe przepis na nie przywędrował do Portugalii z Francji. Po raz pierwszy j...
Madame EdithPewną tradycją stało się dla mnie pieczenie tradycyjnych ciast różnych kuchni świata na Święto Objawienia Pańskiego - Trzech Króli. W tradycji chrześcijańskiej powagę tego dnia podkreślano - i dalej w wielu krajach podkreśla się - również odpowiednim j...
Studnia MioduŚwięto Trzech Króli to ważny moment w roku - dziś kończy się Boże Narodzenie, a zaczyna karnawał!Z tej okazji w wielu krajach przygotowuje się specjalne wypieki. Francuzi mają swój galette des rois (czyli Ciasto Króli na które przepis znajdziecie...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.Rosca de Reyes czyli w tłumaczeniu „pierścień króla”, drożdżowy wieniec, wywodzi się z tradycji hiszpańskiej i latynoamerykańskiej, związanej ze Świętem Objawienia Pańskiego – Trzech Króli (Día de Reyes). Szczególnie popularne jest w Meksyku, gdzie to...
Studnia MioduRoscón de Reyes to tradycyjne hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli. Drożdżowy wieniec najczęściej ozdabia się bakaliami i kandyzowanymi owocami, również nadziewa się bitą śmietaną. Prawdziwy hiszpański Roscón kryje w sobie figurkę oraz ziarno bobu...
Desery & Fotografia