Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Bolo Rei – portugalskie ciasto Trzech Króli
Madame Edith
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
608
Bolo Rei – portugalskie ciasto Trzech Króli
Bolo Rei to bardzo popularne w Portugalii ciasto Trzech Króli. Spotkacie je w każdej cukierni w okresie od Bożego Narodzenia do Święta Trzech Króli, a nawet nieco dłużej. Co ciekawe przepis na nie przywędrował do Portugalii z Francji. Po raz pierwszy j...
Madame Edith
03 sty 18
//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= blog_tag_url_template(blogData(tagData($id, 'blog_id')), tagData($id)) ?>//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= getTagThumbnailUnique($id) ?>
Zobacz cały przepis
Madame Edith
Blog kulinarno-podróżniczy
608
0
Polecane przepisy
Bolo rei
Bolo rei, w dosłownym tłumaczeniu według źródła oznacza ciasto królewskie i jest tradycyjnym portugalskim ciastem, spożywanym w okresie świąt Bożego Narodzenia, od 25 grudnia do dnia Trzech Króli. Receptura bolo rei pochodzi z Francji i trafiła do Port...
ogrody babilonu
Boże Narodzenie
,
Bakalie orzechy
,
Alkohol
,
Drożdżowe wypieki
,
Brioche
,
Morele
Galette des rois – czyli francuskie ciasto z masą migdałową
Być może nie wiedzieliście, ale we Francji z okazji Święta Trzech Króli piecze się tradycyjne ciasto, składające się z ciasta francuskiego z pyszną masą migdałową bomba kaloryczna, ale raz w roku można sobie pozwolić
Inspiracje Kulinarne
Ciasto francuskie
Roscón de Reyes z marcepanem
W tym roku na święto Trzech Króli postanowiłam upiec niezwykle aromatyczne ciasto drożdżowe z owocami kandyzowanymi podawane na hiszpańskich stołach 6 stycznia. Tradycyjnie ukryłam niespodziankę i ciekawa jestem, kto na nią natrafi
Weekendy w domu i ogrodzie
Przepisy
,
Wegetariańskie
,
Mąka pszenna
,
Jajka
,
Masło
,
Mleko
,
Cytryna
,
Drożdże
,
Pomarańcza
,
Płatki migdałowe
,
Boże Narodzenie
,
K. hiszpańska
,
Marcepan
,
Woda z kwiatów pomarańczy
Galette des rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli
Francuzi mają jeden sympatyczny zwyczaj, za którym wprost przepadam i który z radością celebruję z moimi znajomymi. W Święto Trzech Króli cały kraj wypieka słynne galette des rois, czyli tartę z ciasta francuskiego z masą migdałową zwaną frangipane. Na...
food²
Ciasta i wypieki
,
Migdały
,
Kuchnia francuska
,
Ciasto francuskie
Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
Pewnie się zdziwicie, jeśli Wam powiem, że kuchnią Portugalską zainteresowałem się, mając jakieś 12 lat. Pamiętam do dziś, jak w szkole podstawowej mieliśmy za zadanie przygotować tradycyjne dania bożonarodzeniowe z różnych Państw Europy. Było to chyba...
food²
Ciasta i wypieki
,
Migdały
,
Boże Narodzenie
,
Orzechy włoskie
,
Kuchnia portugalska
,
żurawina
,
Skórka pomarańczowa
,
Ciasto drożdżowe
,
Morele suszone
,
Orzeszki piniowe
,
Papaja
Wieniec na Trzech Króli
To pyszne i bardzo słodkie ciasto drożdżowe (rosca de Reyes) pieczone z okazji święta Trzech Króli (6 stycznia) w kształcie wieńca jest wielowiekową tradycją w Hiszpanii. Bardzo się cieszę, że przywędrowała do Polski
Weekendy w domu i ogrodzie
Przepisy
,
Mąka pszenna
,
Jajka
,
Masło
,
Mleko
,
Cytryna
,
Drożdże
,
Specjalne okazje
,
żurawina suszona
,
Cukier puder
,
Płatki migdałowe
,
K. hiszpańska
,
Plecione
,
Ciasta drożdżowe
,
Olejek migdałowy
Bolo Rei – portugalskie ciasto Trzech Króli
Bolo Rei to bardzo popularne w Portugalii ciasto Trzech Króli. Spotkacie je w każdej cukierni w okresie od Bożego Narodzenia do Święta Trzech Króli, a nawet nieco dłużej. Co ciekawe przepis na nie przywędrował do Portugalii z Francji. Po raz pierwszy j...
Madame Edith
Ciasto Trzech Króli – Galette des Rois
Ciasto Trzech Króli (Galette des Rois) to popularny we Francji wypiek, który przygotowuje się na 6. stycznia. Zgodnie z tradycją ciasto to kryło w sobie niespodziankę w postaci ziarna fasoli (po francusku fève), choć z czasem miejsce fasoli w nadzieniu...
Madame Edith
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone