
Its worth spending a little time to prepare a healthy, none artificial packed with flavour mix of dried vegetables that can be added to a wide range of meals like soup, sauces and other. I recommend leaving the vegetables out in the sun, I left my veggies to dry for 3 days.
Ingredients for 350 g:
— 5 carrots
— 4 Parsnips
— Celery root
— Leek
— 1 Handful of parsley
— Paprika – 2 tsp (preferably sweet)
— Tumeric – 1 tsp
Preparation:
— Grate the vegetables, you need to cut the leek very thinly and chopped the parsley.
— As I said above you need to use a natural source of light to dry the vegetables but if you live in the UK (rain) you can alternatively use an oven ( 60 C, with slightly open oven door) or a food dehydrator.
— When they are done you can also add some salt and pepper or dried mushrooms.
— You should keep them in a glass container tightly closed.


—
Domowa vegeta
Warto poświęcić trochę czasu i przygotować zdrową, bez chemicznych dodatków przyprawę do różnych potraw. Z podanej niżej ilości warzyw otrzymałam 350 g przyprawy. Dobrze jest wykorzystać upalne dni i suszyć warzywa na słońcu. Ja suszyłam warzywa 3 dni. Taki produkt jest całkowicie naturalny, aromatyczny.
Składniki:
— Marchewki – 5 sztuk
— Pietruszka – 4 sztuki
— Seler – 1 sztuka
— Por – 1 sztuki
— Nać pietruszki – 1 pęczka
— Sól – 3 łyżeczki
— Lubczyk suszony – 2 łyżeczki
— Słodka papryka – 1 łyżeczka
— Kurkuma – 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia:
— Warzywa rozdrabniamy na tarce (lub blenderem czy malakserem), a pora drobno kroimy. Suszymy w suszarce do warzyw lub piekarniku (termoobieg, ok. 60 stopni, uchylone drzwiczki). Korzystając z upalnej pogody można je wysuszyć na słońcu. Suszą się ok. 2 – 3 dni.
— Wysuszone warzywa mielimy w młynku i mieszamy z solą i przyprawami. Skład i proporcje warzyw jest dowolny, według naszego uznania i upodobań. Można dodać np. suszone grzyby, ziele angielskie, pieprz. Przechowujemy w szklanym szczelnie zamkniętym pojemniku. Używamy do zup, sosów i innych potraw.
The post Homemade vegeta appeared first on Cookillu.