Turecki chlebek Ramazan Pidesi / Turkish bread Ramazan Pidesi
Bardzo prosty w przygotowaniu. Ogromnie smaczny. Można zamiast 2 szklanek maki pszennej dać 1 pszenną i 1 razową. Idealny na każą porę. Wspaniale smakuje, jest mięciutki, pachnący, po prostu super.
Turkish bread Ramazan Pidesi 7g instant yeast 1/2 cup of water 1/2 cup of milk oliwe oli 1/2 ts salt 1/2 ts sugar 2 scups flour sesame black caraway 1 yolk 2 tbs milk 1 tbs olive oil
Deser burma / Burma tatlisiWitajcieDzisiaj na blogu będzie mega słodko a wszystko dlatego, że w niedzielę zaczynają się święta Ramazan Bajram. Święta kończące miesiąc postu. W Turcji Ramazan Bajram nazywany jest również świętem cukierków. Przez trzy dn...
Ramazan pidesi /Pide ramazanoweMoje pierwsze skojarzenia dotyczące Ramazanu to pide i imsakiye. Pide, wszyscy prawdopodobnie znacie i lubicie. Ja uwielbiam, szczególnie takie prosto z pieca. Tu w Izmirze niektóre piekarnie pide ramazanowe piką przez ca...
Puk, puk! - Kto tam? Na dźwięk słowa aşure! podrywam się do drzwi i od razu otwieram. Stoi przede mną młoda dziewczyna w chustce, z tacką pełną miseczek przypominających zawartością zupę owocową. Wręcza mi dwie aluminiowe miseczki....
Słońce wstanie za ponad pół godziny. W mieście panuje ciemność. O tej godzinie przewracam się z boku na bok, pogrążona w głębokim śnie. Budzi mnie dźwięczny głos bębnów, dobiegający do mnie z ulicy. Bębniarze budzą mieszkańców, żeby ci...
Podobne wpisy...
Ten rodzaj pieczywa jest bardzo popularny w trakcie ramazanu. Ramazan pidesi ma okrągły kształt i nieco inny smak niż inne pide.Składniki:3 szklanki mąki20 g swieżych drożdży+/- szklanka mleka1/2 łyżeczki soliłyżeczka miodu1/3 szklanki jogurtu w temp. ...
W związku z tym, iż dzisiejszej nocy, tuż przed świtem muzułmanie spożyją swój ostatni posiłek (sahur) przed rozpoczęciem postu, postanowiłam Wam nieco przybliżyć założenia miesiąca ramazan.Ramazan (Ramadan) to dziewiąty miesiąc kalendarza muzułmaskieg...
Turecki chlebek Ramazan Pidesi / Turkish bread Ramazan PidesiBardzo prosty w przygotowaniu. Ogromnie smaczny. Można zamiast 2 szklanek maki pszennej dać 1 pszenną i 1 razową. Idealny na każą porę. Wspaniale smakuje, jest mięciutki, pachnący, po prostu ...