Najlepsze pomidory mamy właśnie teraz pod koniec sierpnia i we wrześniu. Są najsłodsze, najbardziej soczyste, najpyszniejsze. Najlepsza zupa pomidorowa powstaje z takich właśnie pomidorów. Dzisiaj proponuję Wam bardzo prostą zupę, ugotowaną z samych tylko pomidorów, w której kropkę nad „i” stanowią dodatki. Dla mnie najlepsza jest z dodatkiem gorgonzoli, ale feta też będzie dobra. Do tego czosnkowa, chrupiąca grzanka, świeża bazylia i strużka dobrej oliwy, plus dobrane towarzystwo przy stole. Czy potrzeba czegoś więcej do pełni szczęścia?;)
Zupa – krem pomidorowa z gorgonzolą lub fetą i czosnkową grzanką
Składniki:
- 3,5 kg mięsistych pomidorów (lima, bawole serce)
- 1 duża czerwona cebula
- 6 ząbków czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz kajeński
- świeża bazylia (3 gałązki z listkami)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) sproszkowanego lub ziaren roztartych w moździerzu
- 2 łyżki płynnego miodu (lub więcej, jeśli pomidory są mocno kwaśne)
- dodatki: gorgonzola lub feta, kromki chleba na grzanki + rozcięty ząbek czosnku, listki bazylii
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć, naciąć na krzyż, sparzyć we wrzątku, obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku o grubym dnie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek, kumin oraz oregano i razem chwilę smażyć, pilnując, by czosnek się nie spalił. Dodać pomidory oraz odrobinę soli, a także słodką paprykę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Dodać posiekaną bazylię (gałązki z listkami) i zupę zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku miodem, solą oraz pieprzem kajeńskim.
Przygotować grzanki. Kromki chleba skropić oliwą z obu stron, a następnie przypiec na patelni grillowej lub grillu panini. Od razu natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku.
Zupę serwować z grzanką czosnkową, kawałeczkami gorgonzoli lub fety, świeżymi listkami bazylii oraz strużką oliwy.