Rozmawiając ze znajomymi oraz obserwując trendy żywieniowe zdaje mi się czasem, że podstawą żywienia współczesnej, polskiej rodziny jest kurczak. Kurczak w sosie, kurczak panierowany, w sałatce, grillowany, nie daj Boże już na parze. Jest w czy...
Od spotkania na koniec karnawału minęło już sporo czasu, ale moje życie toczy się ostatnio w zawrotnym tempie, więc dopiero znalazłam czas na relację z fantastycznej imprezy w Gziniance zorganizowanej przez jej gospodarzy i Piotra Lenarta, autora proje...
Kiedy zimowa aura za oknem nie rozpieszcza, chętniej sięgamy po pieczone mięsa zanurzone w mocno aromatycznych sosach. Dzisiaj polecam kurczaka marengo w wersji napoleońskiej, do którego wybrałam czerwone wino z Piemontu.Napoleon Bonaparte nie był zbyt...
Dzisiaj na obiad prawdziwy klasyk kuchni francuskiej królik Marengo. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba niewiele, nieskomplikowanych składników. Właściwie można powiedzieć, że jest to danie jednogarnkowe. Ja dodatkowo podsmażyłam pieczarki, a...
Napoleon też to wicinał - kurczak MarengoNa północnym zachodzie Włoch po bitwie z Austiakami Napoleon zgłodniał i podano mu kurczaka z "tym co było pod ręką". Pod ręką był kurczak i raki, jakiś pomidor i cebula. Danie smakowało, a ponieważ tą bitwę Nap...
Napoleon też to wicinał - kurczak MarengoNa północnym zachodzie Włoch po bitwie z Austiakami Napoleon zgłodniał i podano mu kurczaka z "tym co było pod ręką". Pod ręką był kurczak i raki, jakiś pomidor i cebula. Danie smakowało, a ponieważ tą bitwę Nap...
Wiele jest smacznych potraw, które w nazwie mają czyjeś imię lub nazwisko. Trafiają do codziennego użytku stając się synonimem dań, które tylko w pewnym stopniu odzwierciedlają oryginał (np. „stroganow” może być gulaszem przyrządzonym z wołowiny, kurcz...