Powracamy do Was z przepisem na prosty, smaczny i zdrowy chleb gryczany z wykorzystaniem migdałów ziemnych GOVINDA pozostałych po napoju roślinnym właśnie z tych orzechów ;) Chlebek jest wilgotny ale dopieczony a migdały chrupią podczas jedzenia. Kromki najlepiej smakują nam ze słodkim serkiem z tofu i owocami ale można inaczej przyprawić bochenek i zjeść go na swój ulubiony sposób. Napój z chufa jest słodki i najlepiej smakuje na świeżo z surowym kakao lub w owocowym koktajlu. Smacznego :)
Składniki:
Napój chufa (z migdałów ziemnych)
-150g migdałów ziemnych GOVINDA + woda do namoczenia
-750ml wody mineralnej bądź przegotowanej
Chleb gryczany z chufa
-2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
-8 pełnych łyżek chufa odciśniętych po wykonaniu napoju (lub innej orzechy/nasiona)
-2 płaskie łyżeczki soli morskiej
NAPÓJ CHUFA
Migdały namoczyć na 24 godziny w ciepłej wodzie. Po tym czasie odsączyć chufa, umieścić w kielichu blendera, dodać 750ml wody i zmiksować na wysokich obrotach. Napój przecedzić przez gęste sito a pozostałość mocno odsączyć. Takie „resztki” najlepiej wykorzystać do chleba lub ciasteczek. Napój najlepiej wypić jeszcze tego samego dnia, ewentualnie na drugi dzień, oraz trzymać go w lodówce.
|
kliknij aby powiększyć |
CHLEB GRYCZANY Z CHUFA
Kaszę przepłukać by pozbyć się ewentualnej mąki. Zalać przegotowaną chłodną wodą i pozostawić na 24 godziny (cały czas gryka musi być pod wodą!), następnie odlać mętną wodę i zalać ją ponownie świeżą na kolejne 24 godziny. Po tym czasie gryka będzie nieco kwaśno pachnieć. Znów odlać nadmiar wody (nie odcedzać bo trochę wody musi zostać). Całość zmiksować ręcznym blenderem tworząc gęstą, względnie gładką masę, dalej dodać pozostałości chufa po wykonaniu napoju, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Taką masę na chleb przełożyć do keksówki i włożyć do zimnego piekarnika na noc (u nas 8 godzin). W tym czasie masa zacznie pracować jak zakwas (polecamy rozłożyć na dwie małe formy lub do jednej większej bo nam zaczęła wychodzić z keksówki xD). Nie wyciągając chlebka z piekarnika włączyć grzanie na 180’C i piec 60 minut (zaczynając od zgaśnięcia lampki czyli nagrzania piekarnika do tej temperatury). Po tym czasie wyciągnąć chleb z piekarnika i zostawić do wystudzenia. My, gdy już ostygł na bokach wyciągałyśmy go z formy i piekłyśmy jeszcze 15 minut aby spód i boki nieco się zarumieniły.
|
kliknij aby powiększyć |
Uwaga!: Namoczone ziarna gryki i chufa trzymać w chłodnej lub umiarkowanej temperaturze.