Upały nie dają nam żyć... W takie dni apetyt spada mi bardzo, bardzo mocno. Wy też tak macie?
Jeśli tak, to co powiecie na makaron z bakłażanem i pomidorami?
Jadłam to danie bardzo dawno temu, a dziś znów nabrałam na nie ochoty.
Co potrzebujemy:- 1 bakłażan
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 250 g penne
- oregano
- sól, pieprz, cukier
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 25 g startego sera pecorino (albo inny twardy ser)
Co robimy:
- Bakłażana kroimy w kostkę i posypujemy solą, żeby "puścił" wodę. Następnie dokładnie go osuszamy.
- Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę (ja użyłam masła), smażymy aż się zeszkli. Dodajemy do niego bakłażana i smażymy go przez ok. 6 minut, aż zmięknie.
- Do bakłażana dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Dodajemy również odrobinę oregano.
- Następnie dodajemy pomidory, próbujemy i doprawiamy w razie konieczności do smaku. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć.
- Makaron gotujemy tak jak karzą nam na opakowaniu :)
- Gotowy makaron polewamy sosem, posypujemy startym serem. I gotowe!
Lekkie, ciekawe danie do zrobienia w 20 minut. Zamiast pomidorów z puszki możecie użyć świeżych, w końcu jest na nie sezon. Ja byłam po prostu dziś leniwa i poratowałam się puszką.
W najbliższym czasie spodziewajcie się przepisu na jakiś orzeźwiający koktajl, albo lekki deser z dużą ilością owoców!
Trzymajcie się moi mili!
Miłego dnia! :)