Och jak dawno mnie tu nie było! Naprawdę jet mi wstyd i naprawdę bardzo tęskniłam!
Ale dość usprawiedliwiania czas na przepis.
Dziś mamy dla Was królika z pieczarkami. Królik to bardzo wdzięczne mięso, ale i trudne... Ale efekt moich "walk" z nim okazałam się smaczny.
Co potrzebujemy:- 2 pałki z królika
- 200 ml śmietanki 30%
- 500 g pieczarek
- 1,5 cebuli
- sól, pieprz
- odrobina mąki
- masło
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Co robimy:
- Pieczarki i cebulę kroimy w ćwiartki i podsmażamy na maśle. Następnie wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
- Królika przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką i delikatnie podsmażamy, żeby nabrał złocistego koloru.
- Układamy go na pieczarkach i cebuli, kładziemy na niego plaster masła, przykrywamy naczynie i wsadzamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i w takiej temperaturze pieczemy 50-55 minut. Następnie podnosimy temperaturę do 200 i pieczemy przez 10 minut.
- Wyciągamy królika na osobny talerz, a cebulę i pieczarki wrzucamy do garnka. Zalewamy je śmietaną i gotujemy aż się zagęści.
- Całość podajemy z bagietką, posypane świeżą pietruszką. Gotowe!
Już niebawem poczęstujemy Was nowymi smakami, czekajcie cierpliwie!
Miłego wieczoru!