Przez ostatnie dwa tygodnie miałam dużo do zrobienia i przez to odwyk od piekarnika. Dopiero dzisiaj mogłam się zabrać do pieczenia. Myślałam o jakimś zwyczajnym cieście, może marchewkowym... (chociaż nie mogę się doczekać, aż w końcu wrócą letnie owoce! ile można piec z jabłkami, marchewkami, albo bez niczego) jednak w końcu wyszedł torcik.
Mimo, że uwielbiam piec, to raczej zwykle są to rzeczy, nad którymi nie trzeba spędzić dużo czasu, nie trzeba wykonać wielu czynności, ale czasami jak dzisiaj chcę zjeść coś ładnego, łączącego w sobie kilka struktur i smaków. Być może mam tak ze wszystkim. Zwykle najbliższe mi jest klasyka i prostota, ale od czasu do czasu potrzeba czegoś innego, świeżego, jak potrzeba wiosny po długiej zimie.
Skoro już jestem przy wiośnie. Jej jedyne oznaki jakich można się doszukać w mojej okolicy to drobne, delikatne kotki na wierzbie, nieśmiało zaznaczające, ze zbliża się zmiana pory roku. Poza tym wszystko nadal jest pokryte śniegiem. Jest to o tyle przykre, że wystarczy wsiąść do samochodu i przejechać kilkadziesiąt kilometrów, żeby ujrzeć triumf zieleni i ciepła. Staram się być cierpliwa i cieszę się z każdego małego objawu, że w końcu również nas to czeka.
Through last two weeks I had a lot to do and because of it I had t take a break from an oven. Today was the first day I could bake something. I was thinking about some ordinary classic cake, maybe with carrot.., (although I can;t wait for summer fruits! how long can I bake only with apples, carrots or just without anything) anyway finally it ended up with a layer cake.
Although I love to bake usually I choose things that don't demand spending long time in a kitchen and doing many different things, but sometimes, like today, I just want to eat something pretty, combining different structures and tastes. Maybe I'm like that with everything. Usually The closest for me are thing that are classic and simple, but from time to time there comes a need for something varied, fresh, like a need of spring after long winter.
So if I alrwady came to spring. Only sings of it you can find in my area are tiny, delicate catkins on willows, timidly admitting that there comes a change. Besides everything is still covered with snow. What's sad about it is that only several dozen kilometers from here green, nature and warmth are triumphing. I'm trying to be patient and enjoy every little sign that the same will soon come to us.
Ciasto marchewkowe z waniliowym kremem:
Na ciasto:
3 jajka (oddzielone białka od żółtek)
3 marchewki (obrane i starte na grubych oczkach)
1 1/2 szklanki mąki (użyłam 1 szklanki pszennej i 1/2 szklanki geyczanej)
3/4 szklanki brązowego cukru cukru
3/4 szklanki oleju
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku d pieczenia
łyżeczka cynamonu
60 g posiekanych orzechów włoskich
Na krem:
70 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
300 g naturalnego serka śmietankowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
100 g posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich do dekoracji
Białka ubij ze szczyptą soli. Nadal ubijając dodawaj cukier, a następnie żółtka.
W misce zmieszaj suche składniki i wmieszać do jajek, następnie dodaj olej i znowu zamieszaj. Na końcu wsyp marchewkę i orzechy i dokładnie połącz z masą.
Tortownicę o średnicy 19-20 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej połowę ciasta i piecz w 200*C około 25 minut. To samo zrób z drugą połową ciasta.
Każdy placek przetnij na pół i ostudź.
W misce ubi masło z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Nadal miksując dodawaj po łyżce serka oraz ekstrakt.
Połową masy przełóż blaty ciasta a resztą pokryj wierzch i boki. Na końcu obsyp orzechami.
Carrot cake with vanilla vream cheese frosting:
For cake:
3 eggs (yolks and whites separated)
3 carrots (peeled and grated)
1 1/2 cups flour (I used 1 cup wheat flour and 1/2 buckwheat)
3/4 cup brown sugar
3/4 cup oil
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1 tsp grounded cinnamon
60 g walnuts chopped
For frosting:
70 g softened butter
300 g cream cheese
3 tbsp powdered sugar
1 tsp vanilla extract
Additionally:
100 g chopped walnuts to decorate a cake
Whip egg whites with a ping of salt. Add sugar and then egg yolks stil whipping.
Mix dry ingredients in a bowl. Add them slowly to eggs and combine with a spoon. Do the same with oil and at the end with carrot and walnuts.
Butter and flour round 19-20 cm round baking form. Pour half of the batter into and bake for about 25 minutes in 200*C. Do the same with a second part of the batter.
Cut every cake into two to gat 4 layers.
Meanwhile wip butter with powdered sugar until it's soft and fluffy. Still mixing add slowly cream cheese and vanilla extract.
Use half of frosting to layer the cake and cover top and edges with another half. Then decorate with walnuts.
Smacznego, Laura