Oto jest! Kolejne podejście do ciasteczek owsianych w celu znalezienia tych idealnych i to bardzo, bardzo udane.
Weszłam rano do kuchni i w spokoju odmierzałam składnik po składniku zastanawiając się jaka będzie idealna proporcja.
Ciastka wyszły dokładnie takie jak chciałam. Chrupiące, ale nie twarde. Złociste, o smaku kojarzącym mi się z ciastkami, które rodzice kupowali zawsze "na drogę". Jestem z nich bardzo zadowolona co usłyszał już dzisiaj po kilka razy każdy z domowników.
Domyślam się, że każdy ma inne preferencje co do ciastek owsianych, ale warto spróbować, bo pyszne:)
Na około 24 ciastka:
-160 g miękkiego masła
-3 łyżki mleka
-szklanka płatków owsianych błyskawicznych
-1/2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 szklanki brązowego cukru
-ziarenka z połowy wanilii
-szczypta soli
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
Utrzyj mikserem masło z mlekiem na puszystą masę.
Nadal miksując dodaj połowę suchych składników. Następnie dodaj resztę suchych składników i zmieszaj wszystko ręką. zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę i przełóż na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto i wycinaj szklanką ciastka.
Wyłóż ciastka na blaszkę i piecz około 18 minut w 175*C.
Here it is! Another attempt to oatmeal cookies in order to find those perfect ones. And you know what? This one was very successful.
In the morning I entered a kitchen and started measuring ingredient calmly wondering what will be the perfect proportion.
Cookies came out exactly as I wanted. Crunchy, but not tough. Golden, ant the flavour reminds me of cookies my parents were buing when we were on the road. So I'm very happy about those cookies what every member of my family heard today at least a few times.
Of course I know that everyone has different preferences about cookies but those are worth trying.
Recipe for about 24 cookies:
-160 g softened butter
-3 tbsp milk
-1 cup quick cooking oatmeal
-1/2 cup+2 tbsp wheat flour
-1/2 cup wholemeal wheat flour
-pinch of salt
-1 tsp baking powder
-vanilla beans from half of vanilla pod
-1/2 cup sugar
Mix all dry ingredients in a bowl.
Mix butter with milk with a mixer for few minutes. Still mixing add half of dry ingredients.
Add another half and mix everything with spoon or with hand. Kneed an even dough and form a ball.
Put the dough on a worktop sprinkled with butter and roll up. Cut out cookies with a glass and put them on a baking tray covered with baking paper.
Bake cookies in 175*C for about 18 minutes.
Smacznego, Laura