Składniki:
2 porcje
1 polędwiczka wieprzowa, około 400 g, oczyszczona z błon i pokrojona na paski grubości ok. 1,5 cm
sól, pieprz do smaku
2 cebule szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
pół łyżki brązowego cukru
3 małe, dojrzałe i twarde gruszki
80 ml cydru gruszkowego
80 ml śmietanki 30% w kartoniku
80 ml nektaru gruszkowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. Przypraw polędwiczkę solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju z 1/2 łyżki masła, dodaj pokrojone cebule szalotki i smaż przez około minutę do zarumienienia. Następnie dodaj polędwiczkę wieprzową i obsmażaj przez ok. 1-2 minuty z każdej strony.
2. Po tym czasie na patelnię wlej cydr, śmietankę 30% i nektar, dodaj suszonego tymianku. Gotuj przez około 4 minuty, aż mięso będzie gotowe.
3. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój na paseczki. Na małej patelni rozgrzej pół łyżki masła, dodaj gruszki i posyp je brązowym cukrem. Cały czas mieszając karmelizuj gruszki, aż cukier całkowicie się rozpuści, a gruszki zmiękną i się zarumienią.
4. Dodaj gotowe gruszki na patelnię z polędwiczkami. Dodaj sok z cytryny do smaku, ewentualnie przypraw solą i pieprzem.