Kochani kasza jaglana to kopalnia składników odżywczych. Ma mało skrobi za to bardzo duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
U mnie na stole króluje bardzo często do innych kasz jakoś nie mogę się przekonać czy nawet przełamać do spróbowania( trauma z przedszkola mim że wiele dań już udało mi sie odtworzyć na nowo i polubić )
Składniki: cała porcja 980 kcal B 44/ W 161/ T 17
150 gramów ugotowanej kaszy jaglanej ważonej na sucho
szklanka groszku u mnie mrożony
1/2 szklanki kukurydzy
kilka pomidorów suszonych
zioła
2 łyżki mąki jaglanej
2 jajka
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ja piekłam w piekarniku około 20 min 160-18 st. na blasze lekko posmarowanej olejem kokosowym, wyszły chrupiące, ale można również na patelni.