Sos nadaję się do zapiekania jak i podawania na ciepło do ryb ugotowanych na parze, bądź pieczonych. Powstał na bazie beszamelu, więc nie należy do zbytnio dietetycznych, ale smak jest obłędny. Zapraszam.
Składniki:
1/2 kostki masła
1 średnia cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki zimnego mleka (u mnie 3,2%)
Przyprawy:
szczypta soli czosnkowej Prymat
szczypta pieprzu białego Prymat
pół szczypty gałki muszkatołowej Prymat
sok z połowy cytryny
pęczek świeżego kopru drobno posiekanego
Wykonanie:
1. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę.
2. Na zimną patelnię dodać masło i cebulkę - zeszklić, ale nie brązowić.
3. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Ściągnąć z gazu i przestudzić.
4. Gdy lekko przestygnie dodać zimne mleko. Ponownie wstawić na gaz i gotować na małym ogniu ciągle mieszając.
5. W momencie kiedy zacznie gęstnieć dodać przyprawy, sok z cytryny i koperek. Chwilkę pogotować.
6. Sos nadaje się do zapiekania bądź podania jako dodatek do ryb.