Przepis na pyszne, zdrowe i pożywne danie. Zapraszam.
SKŁADNIKI:
1 główka sałaty rzymskiej
kilka garści świeżego szpinaku
1 sztuka papryki czerwonej
1 puszka słodkiej kukurydzy
2 filety z kurczaka
garść sezamu
do przyprawienia kurczaka:
sól himalajska
pieprz cayenne
czosnek suszony
imbir mielony
2 pomarańcze
opcjonalnie : grzanki, oliwa z oliwek lub prosty dresing
Wykonanie:
Kurczaka umyć, obrać z błonek, pokroić w drobne kawałki, polać kilkoma łyżkami oleju rzepakowego,oprószyć przyprawami, pozostawić w lodówce na co najmniej 30 minut.
W tym czasie, sałatę rzymską i listki szpinaku umyć, wysuszyć. Paprykę pokroić w drobną kostkę, sałatę rzymską pokroić nożem w cieniutkie paski. Sezam podprażyć, ostudzić. Filety podsmażyć na patelni. Wycisnąć sok z pomarańczy. Zimnego już kurczaka dodać do pozostałych składników sałatki, polać sokiem z pomarańczy. Wymieszać.
Opcjonalnie dodać grzanki, polać oliwą z oliwek - bądź prostym dresingiem z oleju, octu winnego, soli, pieprzu, cukru i odrobiny musztardy.
Choć ostatnim moim odkryciem (dzięki siostra) jest sok z pomarańczy.. Dodać na sałatkę świeżo wyciśnięty sok - petarda..
SMACZNEGO !!