Cześć Wszystkim! :)
Dziś smaczna i sycąca zapiekanka z użyciem mrożonych warzyw, które zawsze znajdują się w mojej lodówce. Za każdym razem kiedy wybieram gotowe, paczkowane, mrożone warzywa sięgam po trójkolorową mieszankę w skład której wchodzą wyłącznie brokuły, marchewka i kalafior. Bez problemu znajdziecie takie mieszanki w Lidlu, czy Biedronce. Kupując te trio macie pewność, że nie znajdziecie tam dodatkowo drobno posiekanej cebuli, pora, czy brukselki, za którą nie wszyscy przepadają. Taka mieszanka to również świetna baza, która idealnie będzie współgrała z Waszymi ulubionymi warzywami.
Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebować:
- 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 500 g (wybierajcie tylko te najlepsze mięso w 100% z szynki)
- połowę opakowania makaronu, ja użyłam brązowych świderek
- 1 opakowanie mrożonych warzyw 450 g (mix: brokuły, kalafior, marchewka)
- połowę paczki mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
- 6 plastrów sera, może być Gouda lub Mozzarella
- 2 puszki krojonych pomidorów, bez skórki
- olej do smażenia
- przyprawy: sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczkę bazylii i 1 łyżeczkę oregano
1. Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim mięso przez ok. 10 minut.
3. Po upływie tego czasu obficie doprawiamy i smażymy kolejne 10 minut.
4. Następnie dodajemy obie puszki z pomidorami oraz mrożone warzywa i podsmażamy kolejne 10 - 15 minut (warzywa nadal mogą wydawać się twarde, ale bez obaw, dojdą w piekarniku :)
5. Próbujemy powstały sos z mięsem, musi być dostatecznie doprawiony solą, pieprzem i ziołami, ponieważ to on nadaje smaku całemu daniu. W razie potrzeby oczywiście ponownie doprawiamy :)
6. Do naczynia żaroodpornego przekładamy najpierw ugotowany i odcedzony makaron oraz nasz sos z mięsem i warzywami. Na wierzch układamy plasterki sera i wstawiany do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
Mnie ta zapiekanka najbardziej smakuje podana z dipem czosnkowym, przepis
tutaj.
SMACZNEGO! :)