Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na kolejną odsłonę sałatki z tuńczykiem. Poprzednią wersję z suszonymi pomidorami znajdziecie
tutaj.
Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:
- 1 woreczek ryżu (u mnie kolorowy)
- 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym
- 1 słoik mieszanki marchwi, kukurydzy i groszku
- 1 słoik czarnych oliwek (200 g/ 75 g po odsączeniu)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego
- sól i pieprz czarny do smaku
1. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Oliwki kroimy w plasterki i przekładami do miski.
3. Następnie do miski przekładamy odsączoną mieszankę warzyw, odsączonego tuńczyka i odcedzony, ugotowany ryż.
4. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, przyprawiamy, mieszamy i gotowe.
Sałatka najlepiej smakuje na zimno!
SMACZNEGO! :)