Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na delikatnego pstrąga łososiowego podanego z cytrynowym sosem.
Do przygotowania ryby będziemy potrzebować:- 2 filety pstrąga łososiowego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju
- szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich
Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:- 1 łyżkę masła
- 1 czubatą łyżkę mąki
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Następnie skrapiamy z obu stron olejem, sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami.
3. Tak przygotowaną wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
4. Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 3 min z każdej strony.
5. W tym czasie przygotowujemy sos cytrynowy.
6. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę, tworząc zasmażkę.
7. Cały czas mieszając dodajemy sok z cytryny, śmietanę i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do uzyskania konsystencji kremowego sosu.
8. Tak powstałym sosem polewamy usmażonego pstrąga.
SMACZNEGO! :)
Spróbujcie również pstrąga
w pikantnym maśle czosnkowym lub
z sosem miodowo-musztardowym.