Cześć Wszystkim! :)
Dzisiaj przepis na pieczone szparagi z boczkiem i parmezanem, które będą zarówno przepyszną przekąską, jak i dodatkiem do obiadu. Powiem szczerze, że zajadam się nimi do dwóch dni i ciągle nie mam dość! ;)
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- pęczek zielonych szparagów (ok. 12 sztuk)
- opakowanie wędzonego boczku (8 plasterków)
- tarty parmezan
- olej
- sól i pieprz
1. Szparagi płuczemy i osuszamy, a następnie odcinamy twardą końcówkę łodygi (ja odcinam ok. 2-3 cm).
2. Następnie porcję szparagów (3 sztuki) owijamy plasterkiem (lub dwoma) boczku i układamy na blaszce do pieczenia.
3. Szparagi z obu stron skrapiamy olejem oraz oprószamy solą i pieprzem.
4. tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut.
5. Gotowe szparagi posypujemy tartym parmezanem i gotowe!
SMACZNEGO! :)