Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na pieczonego dorsza w stylu orientalnym.

Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować:
- 350 g dorsza
Do przygotowania marynaty będziemy potrzebować:
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżkę sosu sojowego, sosu rybnego oraz sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki sezamu
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- szczyptę chili i świeżo mielonego pieprzu
1. Dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą.
3. Dorsza obtaczamy w marynacie i wstawiamy na min. godzinę do lodówki.
4. Zamarynowanego dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 15 minut.
SMACZNEGO! :)