Trochę czasu zajęło mi opracowanie idealnych proporcji na pad thai. Metodą prób i błędów dzisiaj przedstawiam Wam przepis na najlepszy (moim zdaniem) pad thai z krewetkami! :)
Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:
- porcję makaronu ryżowego
- 200 g mrożonych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczkę chili bez pestek
- 1 jajko
- 1 łyżkę sezamu
- kiełki rzodkiewki
- szczypiorek
- garść prażonego słonecznika
- połowę cytryny
- 1 łyżkę oleju
- 1 łyżkę masła
- świeżo mielony pieprz
Do przygotowania sosu potrzebujemy:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 5 łyżeczek pasty z tamaryndowca
- 4-5 łyżeczek miodu (w zależności od rodzaju miodu)
- sok z połowy limonki
1. W szklance łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu.
2. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
3. Krewetki płuczemy, oczyszczamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
4. Na rozgrzanym tłuszczu (olej + masło) podsmażamy przez minutę posiekany czosnek i papryczkę chili.
5. Następnie dodajemy krewetki i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
6. Do zrumienionych krewetek dodajemy jajko i całość energicznie mieszamy przez kilka sekund, tak by jajko się ścięło, ale żeby nie powstała jajecznica.
7. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej sos oraz sezam. Całość podsmażamy jeszcze przez 3 minuty.
8. Ostatni na patelnie ląduje makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz.
9. Pad thai podajemy z posiekanym szczypiorkiem, odrobiną kiełek i uprażonym słonecznikiem,. Na koniec całość skrapiamy odrobiną soku z cytryny i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
Pad thai z kurczakiem – jedna z wersji znanego na całym świecie tajskiego, szybkiego dania. Pad thai można podawać również Przeczytaj cały artykuł
Post Pad thai z kurczakiem pojawił się poraz pi...
Pad thai to najsłynniejsze danie kuchni tajskiej. Wyśmienity makaron z orientalnym sosem, kurczakiem i orzechami nerkowca podbił mój żołądek. Zasmakował mi tak bardzo, że musiałam go przygotować po swojemu. Największą trudność sprawiło mi zdobycie wszy...
Tajski makaron Pad Thai z krewetkami przystanek obowiązkowy dla miłośników kuchni azjatyckiej. Pad Thai czyli smażony makaron z dodatkiem krewetek, kurczaka lub warzyw jest chyba najpopularniejszym tajskim daniem serwowanym zarówno w restauracj...
Pad thai to słynne danie z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy w sosie z tamaryndowca i nam pla, z dodatkiem jajka, stał się popularny na całym świecie. Ja także go uwielbiam. Najlepszy pad thai zjecie oczywiście w Tajlandii. W Polsce w tajskich knajpkach ...
Jednym z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai zarówno w wersji z krewetkami, jak i kurczakiem.
Jest to zarazem jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej, które łączy w sobie smak słodki z kwaśnym i pikantnym.
Najlepiej o...
Kiedy jakiś czas gotowaliśmy z sąsiadami nie chciało nam się robić pasty do pad thaia, postanowiliśmy więc poeksperymentować bez niej. Makaron wyszedł trochę inaczej, ale jest również pyszny. Śmiejemy się, że ten przepis to pad thai dla leniwych...
Pah Thai to jedno z najpopularniejszych dań w Tajlandii. Choć jeszcze nie odwiedziłam tego kraju, to ilekroć jestem w tajskich restauracjach zawsze zamawiam właśnie tę potrawę. Jest przepyszna, lekko słodka, ale też delikatnie ostra. Co najfajniejsze: ...