Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na makaron z dodatkiem tuńczyka i pomidorków koktajlowych.
Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:
- porcję makaronu (u mnie pappardelle z suszonymi pomidorami)
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (każda po 130 g po odsączeniu)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- tarty parmezan
- sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 2 chochle wody z gotowania makaronu
- 1 łyżeczkę bazylii
- sól i pieprz do smaku
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło oraz olej i przez minutę podsmażamy czosnek.
3. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki i podsmażamy przez kolejne 3 minuty.
4. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny oraz chochlę wody z gotowania makaronu.
5. Na końcu na patelni ląduje rozdrobniony na mniejsze kawałki tuńczyk oraz odcedzony makaron.
6. Całość doprawiamy i mieszamy jeszcze przez kilka chwil na patelni.
7. Makaron podajemy posypany startym parmezanem.
SMACZNEGO! :)
Wypróbujcie również przepis na
makaron z łososiem.