Cześć Wszystkim! :)
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 1 kawałek łososia, ok. 350 g
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 10 świeżych listków bazylii
- pół łyżeczki oregano i ostrej papryki
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/3 cytryny
1. Pomidory przekładamy do miski (można się z nich pozbyć nadmiaru soku, ale nie jest to konieczne).
2. Do pomidorów dodajemy przyprawy, posiekane listki bazylii, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Całość mieszamy.
3. Łososia płuczemy, osuszamy i usuwamy skórę. Tak przygotowaną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Na łososiu rozprowadzamy salsę pomidorową. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut.
SMACZNEGO! :)