Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na łososia w sosie jogurtowo-bazyliowym.
Do przygotowania ryby będziemy potrzebować:
- 300 g filetu łososia
- szczyptę soli i pieprzu
- łyżkę soku z cytryny
- łyżkę oliwy z oliwek
Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- pół pęczka świeżej bazylii
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaską łyżeczkę ostrej musztardy
- szczyptę soli i pieprzu do smaku
1. Rybę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy skórę.
2. Następnie polewamy oliwą i sokiem z cytryny oraz oprószamy szczyptą soli i pieprzu.
3. Tak przygotowanego łososia wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
4. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i blendujemy.
Uwaga: Jeśli posiadacie bardzo mocny blender, który może spowodować, że sos będzie za rzadki, należy zblendować wszystkie składniki tylko z 1 łyżka jogurtu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji należy dodać pozostałe 3 łyżki jogurtu, a całość już tylko delikatnie wymieszać.
5. Tak przygotowany sos również wstawiamy do lodówki.
6. Po godzinie łososia wyjmujemy z lodówki, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
7. Łososia przekładamy na talerz i polewamy chłodnym, bazyliowym sosem. Niebo w gębie! :)
SMACZNEGO! :)