Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na lekką, letnią zapiekankę z łososia, batatów, brokułów i kalafiora.

Do przygotowania porcji dla 3 osób będziemy potrzebować:
- 400 g filetu z łososia
- 2 bataty
- kilka różyczek brokułu i kalafiora (łącznie miałam pół kg)
- 1 łyżkę oleju
- sok z 1/3 cytryny
- garść posiekanego koperku
- pół łyżeczki tymianku
- szczyptę soli
Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:
- 1 duży jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
1. Z łososia odcinamy skórę, a następnie płuczemy i osuszamy. Tak przygotowaną rybę kroimy na 2 cm kawałki.
2. W misce łączymy olej z sokiem z cytryny, koperkiem, tymiankiem oraz szczyptą soli. Do marynaty dodajemy pokrojonego łososia, którego odstawiamy na godzinę do lodówki.
3. Bataty przygotowujemy jak zwykłe ziemniaki, czyli obieramy, płuczemy i kroimy w niewielkie kawałki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min.
4. W tym czasie dzielimy kalafior i brokuł na mniejsze różyczki i dodajemy do gotujących się batatów. Całość gotujemy jeszcze przez 5 min.
5. Bataty i warzywa odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
6. Na wierzch układamy kawałki łososia, a całość polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, czosnku, parmezanu i przypraw.
7. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Zapiekanka nie nadaje się do podgrzewania. Jeśli został Wam kawałek zapiekanki, polecam zjeść go na zimno, np. w formie lekkiego lunchu do pracy.
SMACZNEGO! :)