Uwielbiam zupę cebulową. Wspominałam już kiedyś tutaj
zupa cebulowa - przepis, o tym skąd się wzięła moja miłość do niej, więc oszczędzę Wam ponownie tych opowieści. Prosty przepis na krem cebulowy, to coś co przyda się szczególnie teraz, gdy temperatura za oknem, raczej nie dostarcza uśmiechu. Krem cebulowy jest łatwy do zrobienia, na dodatek jeśli pominiecie w przepisie wino i ser, wyjdzie Wam z tego dnia całkiem fit obiad.
ZUPA : KREM CEBULOWY - PRZEPIS
Porcja dla czterech osób
Składniki:
2 kilogramy cebuli
1 litr wywaru mięsnego
białe wino półwytrawne - 100 mililitrów
czosnek - ząbek
tymianek
pieprz czarny
sól
ser grana padano - trochę do starcia
olej do smażenia - kapkę
masło do smażenia - łyżka
przegotowana woda - litr
Przepis:
1.Wywar gotujemy.
2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
3. Czosnek obieramy.
4. W dużym garnku ( lub na patelni, jeśli nie macie dużego gara ), rozgrzewamy oliwę z masłem.
5. Dodajemy ząbek czosnku oraz kolejne partie cebuli.
6. Podsmażamy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas.
7. Cebulę smażymy tak długo aż będzie mocno brązowa.
8. Jeśli nie zmieściliście całej cebuli na raz, zrzućcie część do naczynia i podsmażcie następną partię ( nie musicie dodawać kolejny raz tłuszczu, ten na patelni / w garze, na pewno wystarczy ).
9. Gdy cała cebula jest już przesmażona, zrzućcie ją do garnka i lekko skręćcie ogień.
10. Całość zalewamy winem oraz wywarem mięsnym.
11. Dodajemy przegotowaną wodę, doprawiamy mocno pieprzem i tymiankiem, dodajemy sól.
12. Gotujemy ok 15 - 20 minut na małym ogniu.
13. Ściągamy zupę z ognia, blendujemy.
14. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, dodajemy jeszcze wody przegotowanej i ponownie gotujemy.
15. Ser ścieramy, dodajemy na wierzch do nalanego wcześniej kremu.