Pomysłów na drugie śniadanie ciąg dalszy - dziś będzie klasyk, a więc owsianka. Owsianka z daktylami, jabłkami i cynamonem, to coś co po prostu smakuje chyba każdemu. Nie jestem specjalną fanką owsianek, bo o dziwo, nie najadam się nimi, ale większość moich znajomych i tak nie może w to uwierzyć, więc pewnie Was akurat nasyci. Dodatkowo ma to być jednak drugie śniadanie, a więc na pewno jest bardziej sycące od wspomnianych przeze mnie wielokrotnie wafelków i słodkich batoników. Owsiankę robi się szybko, można przerzucić do słoika lub plastikowego pojemnika i zabrać ze sobą. Ładnie pachnie, więc też pobudza zmysły. Słowem strzał w dychę, nie ma to tamto.
OWSIANKA Z DAKTYLAMI
Składniki:
płatki owsiane - 4 łyżki
gorąca woda do zalania płatków
suszone jabłka - kilka sztuk
orzechy włoskie - 8-10 sztuk
cynamon
daktyle - 3 duże sztuki
Przepis:
1. Płatki zalewamy gorącą wodą.
2. Doprawiamy lekko cynamonem.
3. Daktyle kroimy w małe cząstki.
4. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną SUCHĄ patelnię, prażymy na małym ogniu aż zaczną uwalniać zapach.
5. Wszystkie składniki mieszamy.