Dalszy ciąg rabarbarowych propozycji w tygodniu spod znaku rabarbaru- dziś coś dla mięsożerców!
Miękkie polędwiczki wieprzowe w aksamitnym rabarbarowym sosie- nie za kwaśnym, nie za słodkim, po prostu idealnym.
Polędwiczki marynujemy dzień wcześniej, a samo przygotowanie sosu to już kwestia zaledwie 30 minut.
Polędwiczki w sosie rabarbarowym
MIĘSO:
2 polędwiczki wieprzowe
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka płynnego miodu
sól, pieprz
SOS:
1kg rabarbaru pokrojonego w 0,5cm kawałki
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka sosu teriyaki
4 łyżki melasy lub ciemnego miodu
1 duża łyżka masła
sól, pieprz, szczypta chili
Dzień wcześniej polędwiczki kroję na plastry grubości około 1cm i delikatnie rozbijam je pięścią. Składniki marynaty mieszam. Mięso dokładnie mieszam z marynatą i wkładam na noc do lodówki.
Następnego dnia obsmażam plastry polędwicy na mocno rozgrzanej patelni- po około półtorej minuty z każdej strony. Mięso zdejmuję z patelni i odkładam na talerz.
Na tę samą patelnię wrzucam pokrojony rabarbar i duszę go pod przykrywką około 15 minut. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki sosu i dokładnie mieszam. Do rabarbaru dorzucam podsmażone polędwiczki, odlewając wcześniej płyn, który zebrał się na talerzu. Całość duszę pod przykrywką kolejne 15 minut.
Ola.