Cześć,
nie krzyw się, że to cytryna, że kwaśna, że Ci twarz wykręci. Otóż, NIE! Cytrynowiec jest lekki i orzeźwiający. Nie jest ani za słodki ani absolutnie nie jest kwaśny. Jest za to miłym akcentem dla podniebień ;-) Usiądź przy stole, podaję:
CYTRYNOWIEC
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- szczypta soli
- otarta skórka z 1 cytryny
Połącz ze sobą cukry. Ubij z jajkami na puszystą masę. Dodaj skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z budyniem. Dodaj do masy jajecznej. Miksuj na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Blaszkę (25x30) wyłóż papierem do pieczenia i lekko spryskaj olejem. Przełóż do niej ciasto i piecz w 180 st. C przez ok. 20 minut. Wystudź. Nie wyjmuj ciasta z
foremki.
Składniki na piankę cytrynową:
- 2 opakowania Śnieżki
- 2 szklanki mleka
- 2 galaretki cytrynowe
- 320 ml wrzątku
Galaretki rozpuścić w 320 ml wrzątku. Wystudź do momentu aż zacznie tężeć, ale będzie nadal płynna. Zmiksuj Śnieżkę z mlekiem. Jak masa będzie odpowiednio ubita dodaj cienkim strumieniem galaretkę i na najniższych obrotach wymieszaj składniki. Od razu przełóż na biszkopt i umieść całość w lodówce na ok. 1 godzinę.
Składniki dodatkowe:
- 2 galaretki cytrynowe
- 650 ml wrzątku
Rozpuść kolejne dwie galaretki, tym razem w 650 ml wrzątku.Wystudź. Gdy galaretka będzie już zimna wylewamy ją na zastygniętą masę. Ponownie włóż ciasto do lodówki.
Składniki na warstwę śmietankową:
- 330 ml śmietany kremówki 30%
- 30 ml wrzątku
- 3 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżki żelatyny
Żelatynę zalej 30 ml wrzątku. Wymieszaj i ostudź. Musi być naprawdę zimna żeby nie zważyła śmietany. Następnie ubij śmietankę z cukrem pudrem. Gdy zyska odpowiednią sztywność wlej żelatynę i miksuj do połączenia się składników.
Część śmietany rozsmaruj na galaretce, a resztą udekoruj wierzch ciasta. Schłódź w lodówce.
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!
Do miłego,
M.