Delikatna w smaku, kremowa, aksamitna, gęsta... mogłabym tak wymieniać bez końca ;-)Jednym słowem IDEALNA zupa krem z białych szparagów.
Składniki:- 2 pęczki białych szparagów
- 1 duża cebula
- 4 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 ml śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Do podania:
- chipsy z boczku-cienkie plasterki boczku, wytopione na patelni i odsączone na ręczniku papierowym
Szparagi opłukać, odłamać twarde końcówki (około 3 cm), obrać i pokroić na 2 cm kawałki (główki zostawić).
W garnku roztopić 2 łyżki masła i zeszklić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Następnie wrzucić szparagi (tylko łodygi), dodać 2 łyżki masła i razem smażyć, stale mieszając, przez 2 minuty. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Podsmażone szparagi z cebulę zalać gorącym bulionem i gotować około 5 minut.
Następnie dorzucić główki szparagów i od tego czasu gotować zupę jeszcze przez 2 minuty.
Po tym czasie główki szparagów wyłowić (posłużą do udekorowania kremu), a a zupę zmiksować ze śmietanką na gładki krem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem podgrzać na małym ogniu, udekorować główkami szparagów i chipsami z boczku.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi ze strony Kwestia Smaku.