- 560 g mąki pszennej (+2 łyżki do obtoczenia wiśni)
 - 150 g masła 
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 6 jajek
 - 400 ml mleka
 - 2 opakowania cukru waniliowego
 - 1 cytryna
 - 300 g cukru
 
Dodatkowo:
- 1 szkl. wiśni z kompotu
 - 100 g czekolady mlecznej
 - 40 g masła
 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Mleko zagotować z cukrami waniliowymi i przestudzić.
Wiśnie odsączyć.
Cytrynę spażyć i otrzeć z niej skórkę.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. 
Wciąż ucierając wbijać po jednym jajku. Następnie na przemian (w kilku partiach) dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko z cukrem waniliowym-całość dokładnie utrzeć.
Wiśnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki, dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
Tak przygotowane ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy z kominem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C i piec około 75 minut (do "suchego patyczka").
Przygotować polewę: masło rozpuścić i zestawić z ognia, dodać do niego posiekaną czekoladę i pozostawić na 2-3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać.
Przestudzoną polewą udekorować babkę.
Smacznego!