To ciasto upiekłam z potrzeby wykorzystania zalegających w szafce, poświątecznych zapasów maku i skórki pomarańczowej (wiadomo, w kuchni nic się nie powinno zmarnować).Proste, ucierane ciasto, miękkie i wilgotne, pięknie pachnące wanilią. Oblane czekoladą i obsypane skórką pomarańczową-pyszne... Następnym razem gdy będę piekła ciasto cygańskie przełożę je dodatkowo powidłami śliwkowymi-będą pasowały do niego idealnie:-)
Składniki:
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 1 szkl. mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 1 i 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szkl. suchego maku
- 5 jajek
- 3/4 szkl. mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 olejek waniliowy
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- kandyzowana skórka pomarańczowa (do posypania ciasta)
Margarynę przełożyć do miski i utrzeć ją z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
Następnie kolejno, cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku (białka odłożyć, będą dodawane na końcu).
Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać je do masy na przemian z mlekiem (w 3 porcjach) cały czas mieszając.
Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, a następnie wraz z makiem dodawać porcjami do masy (całość mieszając łyżką).
Blachę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać do niej ciasto i wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na 40-45 minut.
Przygotować polewę: śmietankę mocno podgrzać i zestawić z ognia. Następnie dodać do niej połamaną w kostki czekoladę, zamieszać i zostawić w spokoju na około 5 minut. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gdy przestygnie posmarować nią upieczone ciasto.
Ciasto posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.