Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
spiżarnia
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
26
Kategorie
59
Chleb żytnio pszenny z siemieniem lnianym
1 faza: kwas pełny110 g zakwasu żytniego 110 g wody o temp.28oC110 g mąki żytniej, sitkowej typ 1400Do zakwasu dodajemy wodę , mieszamy , dodajemy mąkę sitkową , ponownie dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu ...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Chleb na zakwasie
,
Mąka żytnia
,
Dzień chleba
,
WBD
,
World Bread Day
,
Chleby polskie
,
Siemię lniane
Lato
Tymianek, szałwia, rozmaryn, lawenda, mięta...
spiżarnia
Walia
,
Walia od kuchni
Śliżyki
Śliżyki wigilijne420 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych1 jajko,2-3 łyżki cukru,1 szklanka mleka,szczypta soliW małej miseczcew ciepłym mleku rozpuściłam suche drożdże, dodałam łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszałam, odstaw...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Drożdże
,
Mleko
,
Jajka
,
Deser
,
Bułki na słodko
Chleb na zakwasie pszenno żytni
150 g zakwasu żytniego, dokarmionego 24 i 12 godzin wcześniej300 g wody, temp 22 stopni C1 łyżeczka suchych drożdży500 g mąki pszennej, chlebowej, najlepiej wysokoglutenowej100 g białej mąki żytniej, chlebowej1 I 1/2 łyżeczki soliW misce wy...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Chleb na zakwasie
,
Drożdże
,
Mąka żytnia
,
Zakwas żytni
,
Książka - Local Breads
Chleb na zakwasie
50 g zakwasu żytniego75 g wody, temp 22-25 stopni75 g białej mąki żytniejSkładniki zaczynu dokładnie wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 8-12godz.200 g zaczynu300 g wody, temp 22 stopni C1 łyżeczka suchych drożdż...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Chleb na zakwasie
,
Drożdże
,
Mąka żytnia
,
Zakwas żytni
,
Książka - Local Breads
Chleb pszenny na zakwasie z mlekiem skondensowanym
200 g zakwasu pszennego130 g wody temp. 28 stopni C40 g mleka skondensowanego, niesłodzonego360 g mąki pszennej, chlebowej8 g soliW misce miksera wymieszałam mąke, zakwas pszenny,mleko I wodę. Przykryłam szczelnie folia kuchenną I odstawiła...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Chleb na zakwasie
,
Mleko
,
Zakwas pszenny
Chleb na maślance z dynią
DyniaMąka pszenna, mąka żytnia, maślanka200 g puree z dyni 200 g maślanki 6 łyżek żytniego zakwasu 200 g mąki żytniej, białej 300 g mąki pszennej chlebowej, wysokobiałkowejwoda (jeśli potrzeba)2 łyżeczki soliWdużej misce wymieszalam puree ...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Chleb na zakwasie
,
Chleb z dodatkiem warzyw
,
Dynia
,
Chleb z dynią
,
Mąka żytnia
,
Zakwas żytni
,
Maślanka
Chleb Sandomierski, na dzień Chleba
Dzień Chleba w naszym domu - Przepis I bardzo szczegółowe instrukcje na stronie "Adam Piekarz" Chleb Sandomierski Pszenno-żytni, z kminkiem1 faza : przedkwas10 g zakwas żytni aktywny o wydajno...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Chleb na zakwasie
,
Mąka żytnia
,
Chleb
,
Dzień chleba
,
WBD
,
World Bread Day
,
Ciasto zakwaszane
,
Kminek
Bułki czosnkowe
zaczyn:180 g mąki pszennej, chlebowej10 g mąki żytniej, razowej1 łyżeczka suchych drożdży200 g letniej wodyW niewielkiej misce wszystkie składniki dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć i odstawić na godzinę.ciasto:360 g mąki pszennej, chlebowej10 g s...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Drożdże
,
Mąka żytnia
,
Masło
,
Zioła
,
Bułki
,
Czosnek
,
Pietruszka
Pasztet z ciecierzycy z pieczoną dynią i suszonymi pomidorami
około 400 g ugotowanej ciecierzycyokoło 150 g upieczonych warzyw - marchew, pietruszka, seler, brukiew (swede)około 250 g upieczonej dyni4 ząbki czosnku 1 cebulasuszone pomidory - około 1/2 słoiczka2 jajka2 łyżki oleju (ze słoiczka z suszonymi po...
spiżarnia
Dynia
,
Jajka
,
Ziarna
,
Przyprawy
,
Marchew
,
Oliwa
,
Warzywa
,
Zioła
,
Do chleba
,
Pasztet
,
Suszone pomidory
Pecan Brioche
4 i 1/2 szklanki mąki pszennejskórka starta z 1 cytryny7 g suchych drożdży1/4 szklanki cukru2 łyżeczki soli1/2 szklanki gorącej wody6 jajek225 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę60 g niesolonego masła, pokrojonego w kost...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Drożdże
,
Deser
,
Masło
,
Orzechy
,
Bułki na słodko
,
Wanilia
Chleb pszenny z orzechami laskowymi, figami i ziarnami anyżu
Zaczyn100 g mąki pszennej, chlebowej60 g wody10 g dojrzałego zakwasu pszennego 80% hydracjiWszystkie składniki mieszamy w misce, zaczyn będzie dość gęsty. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 12-16 godzin.Ciasto275 g mąki...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Chleb na zakwasie
,
Ziarna
,
Zakwas pszenny
,
Mąka pszenna razowa
,
Orzechy
,
Weekendowa piekarnia
Chleb z dynią na zaczynie drożdżowym - poolish
poolish:150 g mąki pszennej, chlebowej150 g wody3 g świeżych drożdży (dałam 1/2 łyżeczki suchych drożdży)Drożdże rozpuścić w wodzie i dokładnie wymieszać z mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 godzin.ciasto chlebowe:3 g świeżych drożdży (d...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Drożdże
,
Chleb z dodatkiem warzyw
,
Dynia
,
Chleb z dynią
,
Chleb na drożdżach
,
Ziarna
Chleb z mąką orkiszową, dynią i miodem
200 g zakwasu żytniego200 g letniej wody290 g przecieru z dyni250 g maki orkiszowej, razowej100 g.mąki żytniej, chlebowej150 g mąki pszennej, chlebowejgarść płatków orkiszowych (dałam jaglane)2 płaskie łyżeczki suchych drożdży (dałam 1/2 łyżeczki)1 łyż...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Chleb na zakwasie
,
Drożdże
,
Chleb z dodatkiem warzyw
,
Dynia
,
Chleb z dynią
,
Mąka żytnia
,
Ziarna
,
Zakwas żytni
,
Miód
,
Mąka orkiszowa
Chleb pszenny na zakwasie z dynią i kolendrą
310 g dyni ugotowanej na parze (dałam 200 g dość suchego puree z dyni)2 łyżki oliwy z oliwek60 g wody (dałam 200 g)340 g mąki pszennej, chlebowej20 g mąki pszennej, razowej 30 g drobnej semoliny1 łyżka zmielonych ziaren kolendry1 i 1/2 łyżeczki soli160...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Chleb na zakwasie
,
Chleb z dodatkiem warzyw
,
Dynia
,
Chleb z dynią
,
Ziarna
,
Przyprawy
,
Zakwas pszenny
,
Ziarna dyni
,
Mąka pszenna razowa
,
Oliwa
Chleb marchewkowy
175 g marchwi150 ml ciepłej wody100 ml soku z pomarańczy7 g suchych drożdży25 ml oliwy z oliwek450 g mąki pszennej, chlebowej50 g mąki pszennej, razowej2 łyżeczki soli50 g ziaren sezamuMarchewkę starłam na tarce o drobnych oczkach, przełożyłam do miski...
spiżarnia
Mąka pszenna
,
Drożdże
,
Chleb z dodatkiem warzyw
,
Chleb na drożdżach
,
Chleb
,
Mąka pszenna razowa
,
Marchew
,
Warzywa
,
Sezam
1
2
Następna
→