Ulubiona zupa mojej rodziny? Ogólnie lubią wszystkie, ale na czele jest rosół, to dla mojego dziecka wręcz świętość, zje wszystko ,nawet talerz wyliże. Haaa
Oprócz rosołu jest jeszcze pomidorowa no i barszcz czerwony. Najlepiej jak jest zabielany a do tego kromka chleba.
Ostatnio jednak zrobiłam krem z buraka. Myślałam,że młody nie zje,ale robotę robią kluseczki, a jak wiadomo dzieciaki uwielbiają kluchy.
Składniki:
- 3 średnie buraki
- cebula
- 2-3 ziemniaki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka masła
- 200 g serka śmietankowego
- 1 l bulionu warzywnego
- 200 g sera feta
- jajko
- 60 g mąki
- sól i pieprz
- orzechy włoskie
- 200 g śmietany
Cebulę oraz seler pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Do garnka dodaj również pokrojone ziemniaki i buraki , oraz płatki migdałów. Podsmaż przez chwilę.
Dodaj bulion i gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie. Zupę ostudź, dodaj masłom i zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj kluseczki.
Serek śmietankowy wymieszaj z fetą, solą oraz przesianą mąką. Następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto. Odstaw na ok. 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie ugotuj kluseczki.
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem szczypty soli.
Łyżką kładź kluseczki i ugotuj.
Zupę przelej do talerzy podawaj z kluseczkami i orzechami włoskimi.