Powiem Wam,że nie przepadam za jeżynami,ale,to tylko tych surowych. Natomiast uwielbiam ciasta z ich dodatkiem,dżemy i soki. Nie za słodkie , lekko kwaskowate..mmm...
Składniki:
placek:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru pudru
- 400 g jeżyn
kruszonka:
- 10 g cukru
- 10 g mąki
- 10 g masła
Składniki na ciasto przełóż do miski i zagnieć. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 40 minut.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim przygotowaną blachę. Na wierzch ciast wyłóż owoce.Z mąki,cukru i masła wyrób kruszonkę i posyp nią ciasto.Ciasto piecz w 180 C przez ok 50 minut