Pierniczenia ciąg dalszy. Był piernik z konfiturą, przyszedł czas na piernik,ale na piwie. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 160 ml ciemnego piwa
- 150 g miodu
- 180 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 10 łyżek cukru
- 2 1/4 łyżeczki imbiru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Piwo zagotuj,zdejmij z ognia.
Mąkę wymieszaj z kakao,sodą,imbirem i cynamonem.
Jajka ubij z cukrem,miodem i olejem. Nie przerywając miksowania dodawaj na przemian piwo i mąkę.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C przez ok. 1 godzinę.
![Dobrze wypieczone święta](http://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/12/74embed_yooKlaTGkfHIMycAWMX4cmM9FKQcWgzz.png)