Jeśli nie przepadacie za ciecierzycą czy szpinakiem a wolicie mięsko,to ta propozycja będzie idealna. Niby zwykłe mielone,ale nadziane mozzarellą i do tego risotto. Taka polsko włoska kombinacja.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
- 150 g mozzarelli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- jajko
- 2 cebule
- sól i pieprz
- bułka tarta
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 opakowanie sosu grzybowego
- 350 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 120 ml białego wina
- oregano
- 50 g startego parmezanu
- 250 g ryżu arborio
- 500 ml wrzątku
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Smaż na 1 łyżce oliwy z oliwek. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Sos grzybowy przygotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw na bok.
Cebulę pokrój w kosteczkę, Połowę cebuli odstaw na bok. Pozostałą podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj ryż i smaż jeszcze przez chwilę. Ryż podlej winem. Smaż do momentu aż odparuje. Do ryżu dodaj połowę wody,kiedy ta odparuje dodaj drugą połowę. Gotuj przez ok. 20-25 minut. Następnie dodaj sos grzybowy. Do ryżu dodaj oregano wraz z pieczarkami,masłem i parmezanem. Wymieszaj.
Do miski dodaj mięso,cebulę,jajko,sól,pieprz,musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrób mięso na kotlety.
Mozzarellę pokrój w paseczki.
Z mięsa formuj kotlety,w środek każdego włóż kawałek sera. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż z każdej strony na złoty kolor.
Kotlety podawaj z risotto