To chyba jedna z moich ulubionych zup, zwłaszcza zimą. Musi być dobrze doprawiona,pieprzna. Taką lubię najbardziej.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
- ok. 70 g suszonych grzybów
- 100 g kabanosów
- 100 g wędzonego boczku
- 750 ml bulionu warzywnego
- marchewka
- cebula
- 2-3 ziemniaki
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Grzyby zalej na noc wodą.
W garnku rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i ją zeszklij. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz , pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż przez kilka minut. Warzywa zalej bulionem. Dołóż pieprz w ziarnach,ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj i gotuj przez kilka minut.
Kapustę pokrój i podsmaż na maśle. Dodaj do gotującej się zupy. Do zupy dodaj również sok z kapusty, wodę w której moczyły się grzyby, oraz pokrojone grzyby. Gotuj przez ok. 15-20 minut.
Boczek pokrój w kostkę i smaż na patelni. Do boczku dodaj pokrojone kabanosy i smaż jeszcze przez chwilę. Boczek wraz z kabanosami dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
U mnie zupa jest zawsze lekko pikantna.