Składniki:
- 25 dag sera żółtego,startego
- 15 dag ulubionej szynki pokrojonej w kostkę lub niewielkie paseczki,u mnie drobiowa
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki mąki
- sól,pieprz
- 1 l bulionu z kurczaka,ale może być warzywny
- 1 posiekana w piórka cebula
- ok 60 g selera posiekany w kostkę
- ok 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- natka pietruszki posiekana ok pół pęczka
- 1 szklanka wody
Do garnka włóż seler,ziemniaki i cebulę,dolej bulionu i wody. Wsyp natkę pietruszki,i dopraw solą i pieprzem.
Gotuj do miękkości warzyw,
W miseczce wymieszaj mleko z mąką i wlej do gotującej się zupy. Do zupy dodaj wędlinę,przemieszaj. Po czym dodaj ok 3/4 sera i gotuj aż ser się całkiem rozpuści.
Zupę przelej do miseczek i posyp pozostałym serem.