Wiecie za co lubię jesień? Jabłka..uwielbiam jabłka i oczywiście szarlotki ! Wszystkie bez wyjątku.
A gdyby tak jabłka połączyć z dyniowym puree? Powiem tak..Niebo w gębie !
Składniki:
- 4-5 średnich jabłek
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 3 łyżki masła + 110 gram
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki śmietany 18 %
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki brązowego cukru
Jabłka obierz,przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. Jabłka przełóż do rondelka,dodaj 3 łyżki masła i smaż przez ok. 5 minut. Następnie dodaj miód i połowę cynamonu. Wymieszaj i smaż do momentu aż miód się rozpuści. Odstaw na bok.
W misce połącz ze sobą mąkę,cukier,sól i pozostałe masło. Wyrób kruszonkę ,odłóż 3/4 szklanki.
Do pozostałej kruszonki dodaj sodę,puree z dyni,śmietanę,jajka i wymieszaj.
Ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż jabłka i posyp kruszonką.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez ok. 50 minut.