Sezon na cukinię trwa,warto to więc wykorzystać. Na pierwszy rzut postanowiłam zrobić ciasto i to nie byle jakie ! Rozpływa się w ustach...
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/2-1 cukinia (po starciu powinno być 2 szklanki)
- 1 1/2 szklanki cukru kokosowego
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 3/4 szklanki mąki jaglanej
Piekarnik nastaw na 175 C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W misce połącz ze sobą cukier,olej kokosowy,sól,sodę,ekstrakt waniliowy,kakao i mąkę. Do zawartości miski dodaj startą cukinię (nie odsączaj z nadmiaru wody) i wymieszaj.
Następnie posiekaj czekoladę,dodaj do ciasta i wymieszaj.
Ciasto przełóż do blaszki i piecz przez ok. 25 minut.