Jeśli jeszcze nie słyszeliście o pektynie, albo kupujecie gotowca w proszku, to jest to wpis dla was. Pektyna ze względu na swoje żelujące właściwości jest niezbędna, by powstał "nieleisty", zwarty dżem, taki jaki uzyskujemy po dodaniu żelatyny. Może b...
Domowa granola to jedno z lepszych wynalazków w mojej kuchni. Świetnie spisuje się jako szybkie śniadanie w duecie z jogurtem, jako chrupiąca przekąska między posiłkami, czy z owocami w formie deseru. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a starcz...
„Przerobiłam w tym roku ponad dwieście kilogramów jabłek. Wszystko za sprawą pięciu dziko rosnących jabłonek na starym nasypie kolejowym, które odkryłam latem podczas wycieczek rowerowych. Oprócz jabłonek rosną tam również mirabelki, tarnina, głóg i d...
„Zrobiłam ja po raz pierwszy jesienią gdy wyciskałam soki jabłkowe na zimę. Powstaje wówczas spora ilość wytłoczyn jabłkowych, które aż żal wyrzucać. Zazwyczaj wykorzystuję je do produkcji octu jabłkowego. Miałam już jednak cały blat w kuchni zastawion...
Jakie są wytyczne najlepszej granoli? Według mnie, jest kilka kryteriów. Musi być w niej DUŻO orzechów, musi być dobrze wypieczona - tak, by tworzyła przyjemnie chrupiące, większe grudki. Najlepiej, by zawierała w składzie tylko to, co niez...
Galaretka z jeżyn - doskonała - należy do nowości, które w tym roku przygotowałam. Dlaczego doskonała? Już wyjaśniam. Całość podgrzewałam zaledwie kilka minut, zatem zachowała sporo wartości zdrowotnych, zamiast cukru do słodzenia użyłam ksylitolu, do ...
Frużelina jagodowa / Frużelina z borówek leśnychW końcu zabrałam się ze przerabianie owoców na dżemy i frużeliny. Ja akurat lubię w zimie owoce pod taką postacią, więc zwykle robię sporo słoiczków. W końcu przyszła mi do domu pektyna, którą zamów...